TRENDFORECASTING
Een riante woning laat je omgeving zien in wat voor welvarende positie jij je bevindt. Inmiddels wordt dit steeds minder belangrijk. Vooral jongeren kijken nu steeds meer naar wat je echt nodig hebt en wat voor impact dat dan weer heeft voor het milieu. Dus voor degene die goedkoop en klein wilt wonen en ook het milieu belangrijk vindt, kan gaan wonen in een Tiny house. Tiny house houdt in dat je geheel zelfvoorzienend leeft in een huis van ongeveer 20 à 30 m2.
Tiny house is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Een Tiny house beschikt alleen over de voorzieningen die je daadwerkelijk nodig hebt. Om dit dan duurzaam te maken wordt je elektriciteit opgewekt door zonnepanelen, water wordt opgevangen in watertank en je doet je behoefte in een composttoilet. Daarbij komt, omdat je klein woont, jouw ecologische footprint ook nog eens minimaal is.
Klein wonen wordt ook steeds meer een must. Nederland is overbevolkt en hierdoor is er steeds minder woonruimte. En aangezien we met z’n allen steeds meer naar de stad trekken, zal de druk op de woningmarkt vooral in steden eerder toe- dan afnemen. Hierdoor is wonen in een Tiny house ook een optie. Daarbij komt ook de kosten om de hoek kijken, een Tiny house kost namelijk veel minder dan een eenpersoonshuis. Een Tiny House laten bouwen kost ongeveer €50.000 en het zelf bouwen €25.000.
Het nadeel is dat niet alle gemeentes hier probleemloos mee omgaan. Zij houden zich namelijk strikt aan de regels. Een huis moet namelijk minimaal 33m2 zijn.
Als je een Tiny house wilt gaan bouwen kun beter naar Alkmaar, Den Helder, Almere of Apeldoorn. Zij staan namelijk open voor dit experiment. (Een woordvoerder van Apeldoorn zegt namelijk dat er in het bouwbesluit, waarin alle regels voor de huizenbouw nauwkeurig staat beschreven, er voldoende ruimte is voor interpretatie.)
Je kunt kiezen om in een Tiny House te gaan wonen omdat je kleiner wilt gaan wonen, het milieu belangrijk vindt (jouw ecologische footprint), financiële onafhankelijkheid, reislust, een sober leven, vrijheid, leven in de natuur en nog veel meer andere redenen.
Trendforecast voor over 10 jaar
Aangezien Tiny house perfect inspeelt op de behoefte van veel mensen om zelfstandiger en bewuster te wonen zullen er steeds meer mensen ook daadwerkelijk in een Tiny House gaan wonen. Hierdoor is De wetgeving en de gemeentes in Nederland genoodzaakt hierin mee te gaan. Ik voorspel dat er in plaats van 4, minimaal 70 gemeentes openstaan voor het Tiny House experiment (in het jaar 2027). 
* Nederland telt 388 gemeentes
 ** Stichting Tiny House heeft afgelopen mei 2017 laten weten dat er steeds meer gemeentes geïnteresseerd zijn in Tiny houses. Men, directeuren van Woningbouwvereniging en/of burgemeesters, willen wel eerst de interesse in het wonen in een Tiny House in kaart te brengen. 
Back to Top